16 de març del 2011

CREIXELL

Avui viatgem fins al Tarragonés per conèixer Creixell, un petit poble molt a proper a Tarragona, que forma part de la Costa Daurada i té una densitat de 3.300 habitants. Compte amb 2 quilòmetres de platges.

A part de la platja, Creixell té un bonic nucli antic, fruit del seu passats. De totes les construccions cal destacar el Castell, iniciat al segle XI, encara que la major part del que podem veure és posterior al segle XVI; l'esglesia parroquial de Sant Jaume del segle XVI que va ser construïda sobre una petita esglesia romànica del segle XI, l'estil predominant però és el gòtic tot i que hi podem contemplar elements del Barroc i del Reneixement; la torre campanar, finalitzada  l'any 1773 i coronada  al 1917 amb la cúpula modernista de l'arquitecte Josep M. Jujol; el casal de Ca la Miquelina, del segle XV, i les torres de Cal Jeroni (Pl. Major), Cal Xacó (C/Sant Jaume) i de ca la Miquelina, torres del segel XIV. Recenment s'han traslladat, a la plaça de l'abat Escarré, les restes d'una vila romana dels segles I i II de la nostra era.
El nord del terme municipal és muntanyos i podem trobar-hi algunes masies antigues. La millor conservada és el Mas Mercader, a l'oest, prop de la Pobla de Montornès.És del segle XVIII i té i una bonica capella del mateix segle sota l'advocació de Santa Teresa, Sant Pere Màrtir i Sant Francesc. Més al nord podem trobar Más Gibert sobre un turó de 149 metres. Fou construït al segle XVI i va ser habitat fins la dècada dels seixanta.
Pels que us agrada l'aventura Creixell us ofereix la possibilitat de fer rutes de sendrerisme o BTT per les muntanyes que es troben al nord del municipi. A més, també ens ofereix activitats i esports nàutics. 

1 comentari:

  1. Aquest Poblet és molt petit pero molt maco com be dius en el teu escrit. Tinc una amiga que viu en ell i sinó fos gràcies a ella no hagés sentit parla mai d'ell.
    Un blog interesant per descobrir indrets maravellosos de Catalunya!!

    ResponElimina