25 d’abril del 2011

SANTA COLOMA DE CERVELLÓ

Després d'aquesta aturada per Setmana Santa avui tornem engegar el bloc. Us portem fins a Santa Coloma de Cervelló, un municipi situat al Baix Llobregat i que compte amb una població de 7.780 habitants. La vila és coneguda per la seva Colònia Güell i la cripta-església Gaudí.

L'any 1890 el que era propietari de teixits de cotó "El Vapor Vell", Eusebi Güell, va decidir traslladar la fàbrica que fins aquell moment havia tingut al barri de Sants al municipi de Santa Coloma de Cervelló on hi tenia una finca. D'aquesta manera, es va construir la Colònia Güell. Amb el pas del temps, la colònia s'ha adaptat a una nova època i a un nou model social que no té res a veure amb l'antiga estructura de colònia industrial. Tot i així, ha conservat un paisatge arquitectònic que ens transporta a temps passats.  A la colònia Güell s'hi conserva un important patrimoni històric i artístic. Estpa formada per l'antiga fàbria tèxtil, actualment transformada en recinta industrial, pels habitatges dels obres, que ara són el nucli urbà, i per un conjunt d'edifics representatius de l'arquitectura modernista de finals del segle XIX. La Colònia Güell ha estat declarada Bé d'Interès Cultural- Conjunt Històric. La Colònia compte amb un centre d'interpretació que organitza visites guiades.

La cripta- esglèsia Gaudí es troba a la mateixa Colònia Güell, ja que va ser un encàrrec d'Eusebi Güell a l'arquitecte català. Gaudí va començar les obres el 4 d'octubre de 1908.  L'església no es va arribar acabar mai però és un punt culminant en l'obra de Gaudí. En aquest edifici l'arquitecte inclou per primer cop la pràctica totalitat dels seus avenços arquitectònics, com les superfícies amb forma de paraboloide hiperbòlic o la maqueta polifunicular, que més tard va aplicar a la Segrada Família. Per la seva banda, la Cripta de la Colònia Güell és una obra capdal del modernisme català. Antoni Gaudí hi va experimentar noves solucions arquitectòniques que després treslladà al temple de Barcelona. Aquest emblemàtic edifici és considerat una de les joies de la Colònia Güell i el que li dóna relleu internacional. La Cripta va ser proclamada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2005.

A part d'aquest emblemàtic conjunt arquitectonic, Santa Coloma de Cervelló compte amb diverses masies de gust típic i pairal que esdevenen un dels atractius de la població.  A més, el poble gaudiex d'un entorn natural privilegiat: boscos, camps verds i muntanyes, que es descobreix a través de diverses rutes i senders.













1 comentari:

  1. És molt interessant saber que a principis del mes d'octubre es fa una festa: "La Festa del Modernisme" en el qual els habitants del poble recreen escenes amb en Gaudí, els senyors Güell.. 100% recomanable! ;)

    ResponElimina