24 de febrer del 2011

SANT MARTÍ SARROCA

Sant Martí Sarroca és un poble de 3.200 habitants situat a la comarca de l'Alt Penedès, situat a la Vall del riu Foix. El turó de la Roca és el centre de referència del municipi, malgrat que la solitud del conjunt monumental no té res a veure amb el poble que el seu dia estava a l’esguard del castell. Les primeres dades històriques corresponen al segle X, quan servia de punt de guaita i de protecció. Hi ha indicis que anteriorment havia estat un nucli de població ibèric i també romà. Des de la baixa Edat Mitja i fins al segle XIX al voltant del castell s’hi va consolidar un nucli de població –origen de l’actual poble de Sant Martí Sarroca- que va quedar malmès durant la primera guerra carlina. Va ser llavors que el poble va començar a crèixer al pla, a partir dels actuals carrers de les Cases Noves i les Casetes. És doncs en aquesta zona on trobem el castell de Santmartí que actualment els turistes, en poden visitar les seves estàncies i habitacions.
L’església romànica de Sant Martí, va ser consagrada el 1204. A l’interior s’hi pot contemplar el retaule gòtic de l’Ascensió del Senyor, datat l’any 1415, del taller de Lluís Borrassà i atribuït a Jaume Cabrera. Restaurada el 1906 per l’insigne arquitecte i polític Josep Puig i Cadafalch, des del 1931 està declarada monument històric artístic per la Generalitat.
Sant Martí Sarroca, ofereix també, als seus visitants, una amplia gamma d’activitats relacionades amb el lleure i l’esport. El senderisme o l’excursionisme amb el famós “Camí Equipat de les Valls” i l’espectacular “Via ferrada les Valls” son sols algunes de les activitats que es poden fer en aquest municipi.Una passejada amb Mountain Bike, una agradable excursió familiar amb explicacions de flora, fauna, geologia o arqueologia poden convertir-se en una agradable i enriquidora experiència.Un equip de guies titulats, a la vostra disposició, us prepararà el recorregut mes adient a les vostres necessitats, tan si es una passejada amb els nens com una escalada de dificultat, els nostres guies i acompanyants us conduiran amb seguretat i enriquiràn la jornada amb explicacions sobre el medi en que estem (grup excursionista).

Sant Martí Sarroca dóna la possibilitat als seus visitants d'endinsar-se en el sector vitivínicola, ja que ofereix una diversitat d'empreses de gran prestigi amb una extensa gamma de productes, vins i caves.
El poble també ofereix una àmplia oferta gastronomica.