8 d’abril del 2011

GUISSONA

Avui us portem fins a les terres de Lleida per descobrir-vos els secrets d'una de les seves viles més importants: Guissona. Aquesta és una població de 4.900 habitatns sent així el segon poble més poblat de la comarca de la Segarra. 
La vila de Guissona està impregnada de vestigis romans, testimoni de l'antiga ciutat de IESSO que fou fundada cap a l'any 116 aC. L'abundant presència d'aigua i la facilitat per a l'explotació agrària de les terres afavoriren el seu assentament. Durant més de set segles es va desenvolupar una important activitat constructiva i comercial. Aquest parc arqueològic compte amb diverses parts: la muralla i la torre de defensa, la porta nord i el carrer principal, una casa del segle I a.C, restes dels segles V i VI a.C al cardo maximus i una casa senyorial del segle I i II a.C.  Lligat amb la història romana, cal destacar que cada tercer cap de setmana de juliol la vila celebra el mercat Romà, un punt de trobada de les tradicions d'aquella època. 
Guissona ofereix al vianant la possibilitat de passejar tranquil·lament pel seu nucli històric, que conserva tot l'entramat de carrers amb una utilització exclusiva per als vianants. Era la zona que resguardava la muralla, de la qual encara es conserva l'entrada del Portal de l'Àngel.
Podreu conèixer també l'antic call jueu, la Plaça Major on s'ubica la Col·legiata de Santa Maria (església), i altres llocs d'interès, com són les fonts i els safarejos, lloc de reunió imprescindible si hom volia estar al corrent dels últims esdeveniments de la vila.

Pels que us agrada caminar, Guissona també us ofereix una diversitat de rutes per tal que conegueu el seu entorn, entra d'altres, us dóna la possibilitat d'aporopar-vos al Parc Natural de la Vall del Llobregós.