2 de març del 2011

CASTELLAR DE N'HUG

Castellar de N'hug és un municipi de la comarca del Berguedà, al límit del Ripollés, que compte amb 190 habitants. El nucli té un conjunt de punts d'interés que en una visita al poble no ens podem perdre. En primer lloc, les Fonts del Llobregat que es tracta de surgències d'aigua subterrània, alimentades per les aigüès de la neu i esdevé el naixement que porta el mateix nom. D'altra banda, Castellar de n'Hug compte amb l'Església de Santa Maria de Castellar de n'Hug, una església romànica que coserva el característic campanar, una torre de quatre pisos amb finestres d'arc de mig punt i la porta del segle XX amb ferramenta romànica, dir, que va ser transformada a l'època neoclàssica. El nucli però també compte amb l'Església de Sant Vicenç de Rus, un edifici romànic del segle XI, consagrat el 1106. Consta d'una sola nau, volta de canó i absis semicircular que per fora mostra arcuacions llombardes. Totalment reformat, mostra pintures dels segles XII i XIV. 
També podem visitar la Fàbrica de Ciment Asland, situada al Clot del Moro, terme municipal de Castellar de n'Hug. Actualment convertida en Museu del Ciment Asland, va ser una fàbrica modernista promoguda l'any 1901 per Eusebi Güell. Va ser la primera fàbrica de ciment industrial de Catalunya i, restà operativa fins l'any 1975. Des de 2005 és Bé Cultural d'Interès Nacional.
Després de visitar els espais més amblemàtics del poble no podem marxar de Castellar de n'Hug sense passar per algun dels seus restaurants per provar l'exel·lent gastronomia de la zona