2 de maig del 2011

BELLPUIG

La primera entrada del mes de Maig la dedicarem a viatjar fins a Bellpuig, un municipi de la comarca de l'Urgell i que té una població total de 4. 798 habitants. 

Dins aquest municipi lleidatà podem visitar el seu castell, situat en un lloc molt tranquil a la part més alta de la població. Els seus orígens es remunten al segle XI, i fou una de les primeres edificacions del poble i que va esdevenir residència dels barons de Bellpuig. La fortalesa compta amb un espai verd, una font i un monòlit dedicat a la dinastia Folch de Cardona- Anglesola. Al llarg dels anys ha patit moltes reformes. Després de diverses guerres, el castell va quedar en runes i es va anar perdent. D'aquest antic castell es conserva la façana principal, els murs i el celler, amb una interessant volta de canó. L'any 1985 fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. 

A les afores del poble, podem visitar el convent de Sant Bartomeu, una de les joies arquitectòniques de la vila. Son diversos els estils que es barregen sota aquesta edificació des del 1507, quan Ramon Folch va ordena la seva construcció.  És un edifici de planta rectangular organitzat a l'entorn de dos claustres centrals. El menor, situat prop de l'entrada, és de dos pisos, d'estil gòtic, amb arcs apuntats a la planta baixa i una galeria d'arcs de mig punt al primer pis.  El segon claustre, o pati de la cisterna, presenta una galeria baixa amb quatre arcs apuntats per banda, amb volta de creueria que descansa sobre contraforts desproporcionats que donen al pati. L'element més notable és sens dubte la segona galeria esmentada, que gairebé no té precedents a Catalunya, i a propòsit de la qual s'ha parlat d'influències castellanes o portugueses, tot i que podria haver estat obra d'un mestre de la Itàlia meridional.

En un lateral de l'església parroquial de Sant Nicolau, es troba  el meravellós sepulcre del personatge històric més rellevant de Bellpuig, Ramon Folch de Cardona-Anglesola. El mausoleu fou elaborat per l'escultor napolità Giovanni Merliano da Nola entre 1522 i 1530. L'esculpí en marbre blanc de Carrara sota una estructura d'arc de triomf. La qualitat dels elements escultòrics fan que el conjunt sigui una de les millors obres de l'escultura del Renaixement existents a Catalunya i a l'estat espanyol.