18 de març del 2011

VILANOVA DE MEIÀ

Avui us presentem Vilanova de Meià, una vila i municipi de la comarca de la Noguera, a Lleida, compte amb una densitat de població de 420 habitants. La vila es situa al vessant sud de la Serra de Montsec de Meià. El poble compte amb diversos llocs d'interés com per exemple l'església de Sant Salvador: l'edifici està adossat a l'antic castell, del qual només en queden algunes parts dels murs. L'església és un temple compte amb parts romàniques i d'altes gòtiques. D'altra banda, també podem visitar l'Ermita de Sant Cristòfol que  va ser construïda l'any 815 dalt del Puig de Meià. Antigament era l'església parroquial de la vila i castell que els primitius senyors de Meià van edificar al puig de Meià. Conserva notables indicis pre-romàniques. L'any 1037 es va consagrar a la Mare de Déu de Meià.
La Vila també compte amb monuments megalítics de l'edat del Bronze: La Lloella del Llop I i II, el dolmen de sòl Joaquim i el dolmen del Cogulló. La vila vella de Meià, situada al puig de Meià, origen de l'actual Vilanova, destruïda i abandonada a finals del segle XIV. Es pot visitar les restes del castell de Meià, que data del segle XI, les muralles i torres que envoltaven la població, les ruïnes de moltes de les antigues cases, especialment ca la Carlana. Vilanova de Meià, la nova vila formada als peus del turó de Meià amb les antics carrerons amb coberts i portals medievals i amb les restes de l'antic castell de la Mota situat al nord de l'església i ara en restauració,  s'ha convertit en un magnífic mirador.
Vilanova de Meià però es famosa per un Refugi-Alberg de Joventut, on els practicants dels esports d'aventura poden fer el centre de les seves activitats. L'Aplec Excursionista del Països Catalans que es va celebrar al Montsec de Meià (font de sòl Sitó) l'11 de setembre de 1981, va donar a conèixer la Coma com un indret ideal per practicar molts esports d'aventura. L'espeleologia té moltes possibilitats en els nombrosos querants. Es poden realitzar múltiples rutes excursionistes visitant paratges de gran bellesa natural, tant a peu com amb bicicleta de muntanya. El vol amb ala de pendent (parapent) i amb ala delta es practica des dels cims del Cogulló, del puig de Meià i de Sant Alís. Però l'esport d'aventura per excel·lència és l'escalada a les impressionants parets de la roca dels Arç, les cingleres de l'Escala del Pas Nou i les del Rocar i la cova de les Monges a Fabregada.