15 de març del 2011

PERATALLADA

Avui actualitzem amb una proposta que ens va arribar a través d'un dels nostres seguidors a Twitter. La proposta que vam rebre és d'un petit poble del Baix Empordà: Peratallada.
Peratallada forma part d'un grup de municipis que es va formar l'any 1977 a partir d'una agregació de tres pobles: Vulapallec, Fonteta i Peratallada.El poble té una densitat d'aproximadament 230 habitants.
Peratallada va ser declarat conjunt historico-artístic ja que conté moltes mostres d'arquitectura medieval. La vila conserva el seu antic aspecte feudal amb carrers estrets i tortosos, és un dels pobles de Catalunya que compte amb més arquitectura medieval. Peratallada és d'un gran atractiu i bellesa, on destaca, per exemple, el castell fortificat amb la seva Torre d'Homenatge i el palau, que daten dels segles XI-XIV. Les muralles construides els segles XII-XIII són un dels altres atractius turístics de la vila, aquesta construcció es conserva en algunes zones del municipi, els sectors menys malmesos es poden veure al nord i nordest del nucli. A l'extrem de tramuntana de la vila hi ha un extens llenç paral·lel a la carretera, amb alts murs i torres rectangulars, en el qual s'obre el Portal de la Verge, l´únic ben conservat de les muralles. Per entrar-hi cal passar per un pont sobre els valls, que en aquell lloc, d'una gran espectacularitat, és on es conserven millor.
Peratallada ha sabut conservar el seu caràcter rural, tot mantenint amb fidelitat els seus orígens arquitectònics i urbans. Es pot dir que no s'ha expandit més enllà del perímetre de les muralles. La vila conserva encara la seva distribució urbana medieval. Des de la plaça major, amb els seus singulars porxos, fins a la trama d'estrets carrerons, on es pot descobrir un interessant conjunt d'arquitectura popular. Sobre murs més antics, s'hi mantenen encara habitatges característics dels segles XVI.
El poble també compte amb una oferta gastronomica d'alt nivell és per això que us recomano que no marxeu de Peratallada sense passar per algun dels seus restaurants.