23 de febrer del 2011

GÓSOL

Gósol és una vila i municipi de la comarca del Berguedà però pertanyent a la província de Lleida, forma part del Parc Natural Cadí-Moixeró i està situat a la part oest del Pedraforca. El nucli urbà compte amb un total de 225 habitants. El poble està situat a la vall que porta el mateix nom que el poble: la Vall de Gósol. 
El poble compte amb diversos atractius turístics: en primer lloc, cal destacar la muntanya del Pedrafoca (1074m), que des del mateix nucli en surten diverses rutes que porten al cim d'una de les muntanyes més conegudes de Catalunya. També podem visitar el Castell: es situa dalt d’un turó anomenat Tossal, des de dalt el turó es pot vista tota la vall, per accedir al castell ho podeu fer per el carrer de la Canal, partin de la Plaça Major. Del antic poble de Gósol si conserva restes de les cases, un llenç de muralla que tanca el recinte i l’església de Santa Maria del castell de Gósol. L’església parroquial es troba situada en el punt més elevat del recinte fortificat, l’any 1992 es va restaurar per assegurar-ne la seva conservació, l’element més destacat de l’església és la torre de planta gairebé quadrada, a d’interior de la qual hi ha una escala, que permet pujar fins a la part superior de la torre. Un dels altres punts d'interés del poble és el seu molí: on antigament s’aprofitava l’aigua del riu per generar electricitat per al poble.

Les antigues instal·lacions encara es conserven. Actualment hi podem trobar una area de picnic, un alberg i un antic viver de truites autòctones. A part d'aquesta, també trobem altres zones de pícnic dins al mateix municipi, totes elles envoltades per boniques zones naturals. 
No podem marxar del poble sense tastar algun dels seus plats més típics on podem destacar: l'isard, pèsols negres o senglar.



2 comentaris:

  1. Sant Martí Sarroca! Gran lloc per descobrir!

    ResponElimina
  2. jo hi he estat a Gósol! I Josa, que està al costat, també és un poble amb encant! ;)

    ResponElimina