21 de febrer del 2011

ORISTÀ

Oristà és un petit poble situat a Osona i a la subcomarca del Lluçanès. No té més de 200 habitants però la seva tranquil·litat i localització el fan especial i encantador. Està envoltat de muntanyes i per la Riera Gavarressa que amb el seu recorregut crea espais únics i tranquils, lluny de l'estrés de la gran ciutat. 


Territori amb nombrosos paisatges d'interès natural, molt pintoresc, fotogràfic, relaxant. Apreciat per els excursionistes, caçadors, pescadors, buscadors de bolets i tots els amants de la natura. Des dels punts més alts del municipi es pot veure en dies clars, el Cadi, Montserrat, el Montseny, el Pedraforca, els Rasos de Peguera,  la Collada de Tosses, etc....com a referents més llunyans.
El municipi és ric en art preromànic i romànic. Una de les joies arquitectòniques més representatives de la comarca, n’és la Cripta preromànica del segle X, situada als baixos del temple parroquial de Sant Andreu d’Oristà. Pel que fa referència a l'art romànic podem citar-ne l’ermita de Sant Nazari de la Garriga i la de Sant Salvador de Serradellops.
A la visita a aquest petit poble de la comarca d'Osona, també ens podem acostar al Museu de Terrissa dels Països Catalans Rocaguinarda, el qual  allotja unes 5.000 peces de terrissa catalana de tots els temps, el qual està ubicat dins la rectoria del poble d'Oristà. 
I pels que us agrada el bandolarisme, no podeu marxar d'Oristà sense passar pel Mas Rocaguinarda, on va nèixer i morir el famós bandoler Perot Rocaguinarda. Prop de les restes de la casa, també trobem el cingle dels Tres Còdols, on encara a dia d'avui, podem observar us escrits originals del mateix bandoler.




1 comentari:

  1. M'encanta l'escrit i el poble! Llegint he pogut reviure moltes de les estones que he passat en aquest petit, però a la vegada gran poble... ja que la seva gent el fa ser gran!

    ResponElimina