25 de març del 2011

MARTINET

Ja entrats a la primavera, avui us descobrim Martinet, conegut com el poble més fred de Catalunya. Martinet pertany a la comarca de la Cerdanya i té una densitat de població de 500 habitants. El poble a part d'una gran bellesa natural i rústica, compte amb diversos punt d'interés.
En primer lloc us recomanem que visiteu Sant Genís de Montellà, una església que es troba a uns quilòmetres del nucli urbà. El temple data del segle X i és un edifici de nau única, la millor part conservada correspon a l'absis, que correspon al segle XII,  i presenta una petita finestra en el seu centre de doble esqueixada, està coberta amb una volta d'arc ogival. A la vostra visita al poble també podeu visitar el Santurari de Santa Maria de Bastanist, situat al peu de la Serra del Cadí i pertenyent al poble de Víllec, tot i que queda molt aprop de Montellà. Per la documentació de donacions, es té notícies de l'església datades des de l'any 1322. A la llinda de la porta hi ha gravada la data de 1704 que va ser reedificada, de la seva època romànica només queda l'absis i una petita part de la nau. Va sofrir greus destrosses per les tropes franceses el 1790 i el 1804 i va ser incendiada durant la guerra civil espanyola l'any 1936. Reformant-se novament l'any 1949.
D'altra banda, també us recomanem que visiteu el Parc dels Búnquers de  Martinet  que és una zona on s'hi construiren una sèrie de búnquers per construir una línia fortificada al llarg dels Prineus, anomenada Línia Pirineus, des del cap de Creus fins al País Basc.
Per últim us proposem que passegeu pel poble observant les seves cases i el seu entorn: el riu  Segre i la serralada del Cadí,  val molt la pena. 




2 comentaris:

  1. Que fort, he vist aquest blog des de sis25 - Blog de basquetbol. Jo sóc de Montellà, i per tant conec perfectament Martinet. M'ha fet molta il·lusió, i estic d'acord amb el que Martinet és un poble molt fred, però tampoc és el més fred de Cerdanya. Bellver per exemple també està al costat del riu i és molt ombrívol i fred.

    I només ús volia corregir dos coses, que tampoc són molt greus: el riu no és el Llobregat, és el Segre. I Bastanist no està a Montellà, està a Víllec. No està molt lluny, però per aquests pobles ja sabeu com són les carreteres.

    A partir d'avui ús segueixo, si voleu passeu-vos pel meu blog d'esports en català:
    http://www.tenimunblog.com/

    ResponElimina
  2. Gotham!
    Gràcies per les teves correccions, t'ho agraïm moltíssim!Ara mateix ho rectificarem!

    Hem visitat el teu bloc i és molt interessant!Ja en som seguidors!

    Fins aviat

    ResponElimina